Hírnévhozó hulladékgazdálkodás

Sokfelé tudják pontosan a világban, hogy hol található Szalacs, s érdekes módon ezt a néhány esztendeje bevezetett szelektív hulladékgazdálkodás miatt. Ennek a történetét Mongóliától Koreáig sokfelé megírták, maga a polgármester csak az elmúlt év folyamán két nemzetközi konferencián tartott angol nyelvű előadásokat az eddigi tapasztalataikról, az egyik alkalommal Katalóniában, majd az ősszel Szlovákiában.

„Örülök, hogy elismerik a munkánkat, ami persze nem jelenti azt, hogy tökéletesen működne az általunk bevezetett szelektív gyűjtés rendszere” – mondja Horváth Béla polgármester (képünkön középen egy nemzetközi hulladékgazdálkodási konferencia résztvevőjeként). Azt sem titkolja, hogy az eredményesség érdekében bírságokhoz is kellett folyamodnia azok esetében, akik a hulladékokat illegális módon továbbra is kihordták a természetbe. Eddig mintegy ötven alkalommal volt erre szükség, s bizony ennek a hatására jelentősen csökkent az illegális szemetelés mértéke. Volt, akit nagyon könnyű volt azonosítani, mert még a számláikat is a szemét között hagyták, vagy egy iskolai rögtönzés árulkodott… Ettől függetlenül a nagy többség normakövető.

Öt típusú hulladékot különítenek el. Az első a biológiai, ezt a legfontosabb szelektálni, hiszen ettől van a szemétnek kellemetlen szaga. Ezt követi az üveg, ami ötezerszer újrahasznosítható. Az Unió alapkoncepciója a szeméttel kapcsolatban: csökkenteni, újrahasználni, újrahasznosítani. Külön kategóriát képez a karton és a papír, továbbá együtt a fémek és a műanyagok, míg az utolsó kategóriába tartozik az úgynevezett reziduális, kommunális hulladék, mindaz, ami nem újrahasznosítható. „Mióta a rendszert bevezettük, az évi 330 tonna hulladék mennyiségét lecsökkentettük 50-60 tonnára, a betétdíj bevezetésével a csomagolóanyagok jó része is kiesik majd” – fogalmaz az elöljáró.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW